Élelmiszer-pazarlás elleni világnap

Élelmiszer-pazarlás elleni világnap

Az Élelmiszer-pazarlás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napját minden év szeptember 29-én tartjuk, célja a világszerte termelt élelmiszerhulladék csökkentése.

Közel 800 millió ember éhezik a Földön, pedig az évente világszerte elpazarolt élelmiszer mennyisége elegendő lenne a táplálásukhoz.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja publikálja a globális adatokat, ezek szerint az élelmiszer-pazarlás teljes mennyisége 1,3 milliárd tonna évente, amely az előállított élelmiszertermékek több, mint egynegyedét jelenti.

Hazánkban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálja a háztartások élelmiszerhulladék-termelését. Arra jutottak, hogy 2024 évben fejenként 21,5 kilogramm élelmiszer landolt feleslegesen a kukában, így a lakossági élelmiszerpazarlás 206 ezer tonna volt. A korábbi évek eredményeihez képest javuló tendencia látszik, de azért minden évben ennyi élelmet elpazarolni elképesztő luxus és emellett etikai, társadalmi, gazdasági és környezeti probléma is.

Az Élelmiszer-pazarlás környezeti hatásai

Az élelmiszerveszteség több szempontból is komoly terhet jelent a környezetre. A megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszer hulladéklerakókba kerül, ott a bomlás során metán szabadul fel belőle, ami az egyik legkárosabb, így a szénlábnyoma 3,3 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős évente. Az előállításhoz a felhasznált édesvíz mennyisége évi 250 km³ és 1,4 milliárd hektár földterületet használunk feleslegesen, amely a világ mezőgazdasági területének 28 százalékát teszi ki, nagyszerű lenne ezeket hasznosabb célokra használni.  Ezzel a borzalmas mértékű pazarlással hatással negatív hatással vagyunk az éghajlatváltozásra.

Az Élelmiszer-pazarlás minimálisra csökkentése

Átlagosan 8,7 kg/fő/év készételt, 4,5 kg/fő/év zöldséget és gyümölcsöt és 2,8 kg/fő/év pékárut dobunk ki. Ez a mai nap kiváló alkalom arra, hogy mindenki átgondolja élelmiszerpazarlással kapcsolatos szokásait, az átlagostól több vagy kevesebb ez a háztartásában, mi az, amivel javítani lehet ezen?

Néhány ötlet az élelmiszer- pazarlás minimalizálására:

🟢 „Az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik” – vagyis a megelőzés a legfontosabb.

🟢 Menütervezés maradék nélkül

🟢 Vásároljunk tudatosan! Nézzük meg, hogy mi van otthon!

🟢 Tartsunk rendet a hűtőben és ügyeljünk a helyes hőmérséklet tartományra

🟢 Kezeljük tudatosan a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági időt!

🟢 Ne főzzünk és ne is szedjünk többet, mint amit meg tudunk enni maradék nélkül!

🟢 Varázsoljunk új fogásokat a maradékokból!

🟢 Használjuk okosan a fagyasztót!

🟢 Komposztáljunk!

🟢 Ismerjük meg és vigyük hírét a Maradék nélkül programnak!

 Szokoly Zsuzsa

#élelmiszerpazarlás #Maradéknélkül #EHSSolutions

Megosztom:

Share on facebook
Share on linkedin