Az Élelmiszer-pazarlás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napját minden év szeptember 29-én tartjuk, célja a világszerte termelt élelmiszerhulladék csökkentése.
Közel 800 millió ember éhezik a Földön, pedig az évente világszerte elpazarolt élelmiszer mennyisége elegendő lenne a táplálásukhoz.
Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja publikálja a globális adatokat, ezek szerint az élelmiszer-pazarlás teljes mennyisége 1,3 milliárd tonna évente, amely az előállított élelmiszertermékek több, mint egynegyedét jelenti.
Hazánkban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálja a háztartások élelmiszerhulladék-termelését. Arra jutottak, hogy 2024 évben fejenként 21,5 kilogramm élelmiszer landolt feleslegesen a kukában, így a lakossági élelmiszerpazarlás 206 ezer tonna volt. A korábbi évek eredményeihez képest javuló tendencia látszik, de azért minden évben ennyi élelmet elpazarolni elképesztő luxus és emellett etikai, társadalmi, gazdasági és környezeti probléma is.
Az Élelmiszer-pazarlás környezeti hatásai
Az élelmiszerveszteség több szempontból is komoly terhet jelent a környezetre. A megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszer hulladéklerakókba kerül, ott a bomlás során metán szabadul fel belőle, ami az egyik legkárosabb, így a szénlábnyoma 3,3 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős évente. Az előállításhoz a felhasznált édesvíz mennyisége évi 250 km³ és 1,4 milliárd hektár földterületet használunk feleslegesen, amely a világ mezőgazdasági területének 28 százalékát teszi ki, nagyszerű lenne ezeket hasznosabb célokra használni. Ezzel a borzalmas mértékű pazarlással hatással negatív hatással vagyunk az éghajlatváltozásra.
Az Élelmiszer-pazarlás minimálisra csökkentése
Átlagosan 8,7 kg/fő/év készételt, 4,5 kg/fő/év zöldséget és gyümölcsöt és 2,8 kg/fő/év pékárut dobunk ki. Ez a mai nap kiváló alkalom arra, hogy mindenki átgondolja élelmiszerpazarlással kapcsolatos szokásait, az átlagostól több vagy kevesebb ez a háztartásában, mi az, amivel javítani lehet ezen?
Néhány ötlet az élelmiszer- pazarlás minimalizálására:
🟢 „Az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik” – vagyis a megelőzés a legfontosabb.
🟢 Menütervezés maradék nélkül
🟢 Vásároljunk tudatosan! Nézzük meg, hogy mi van otthon!
🟢 Tartsunk rendet a hűtőben és ügyeljünk a helyes hőmérséklet tartományra
🟢 Kezeljük tudatosan a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági időt!
🟢 Ne főzzünk és ne is szedjünk többet, mint amit meg tudunk enni maradék nélkül!
🟢 Varázsoljunk új fogásokat a maradékokból!
🟢 Használjuk okosan a fagyasztót!
🟢 Komposztáljunk!
🟢 Ismerjük meg és vigyük hírét a Maradék nélkül programnak!
Szokoly Zsuzsa
#élelmiszerpazarlás #Maradéknélkül #EHSSolutions